18e/19e eeuwse Kleipijpen met Bacchus op 't vat


Kleipijp (AK) Trechtertype. Zijmerkpijpje met Bacchus op 't vat en initiaal WVR. Pijpenmaker: Willem van der Raam (1730-1760) Schoonhoven. 

Kleipijp (Lade13FM101) van het parelnaadtype met Bacchus op 't vat  met kruik en glas en de Dordtse Maagd. Omstreeks 1730.

Vindplaats Gouda/omgeving.


18e eeuwse Kleipijp (Ds22FM031) met leeuwen rond een kroon met cirkel waarin geplaatst Bacchus op het vat met glas en kleipijp. Met de naam van de Goudse pijpmaker A.I. SON (Jan van Son 1705-1746) in een lint. Op een ander lint de tekst: MET SMAAK TE CONSUMEREN. Vindplaats: Gouda binnenstad Saffraanpoort. Hielmerk is afgebroken maar is bekend met het merk het Komfoor van Pieter Lens(ca. 1765).


18e eeuwse Kleipijp (ds30FM700) met Bacchus op het vat met glas en druiventros. Op een lint de tekst: T PIJPIE ENT GLAASIE IS DAT NIET LEKKER BAASIE. Achterkant ketel het Goudse stadswapen met leeuwen en een kroon. 3e kwart 18e eeuw. Hielmerk: Leeuw in de Hollandse Tuin. Goudse pijpmaker Frans Verzijl. Bodemvondst binnenstad Gouda. Deze pijp is ook gemaakt maar dan met als hielmerk de molen (onderstaand).


18e eeuwse Kleipijp (RS) met Bacchus op het vat met glas en druiventros. Op een lint de tekst: T PIJPIE ENT GLAASIE IS DAT NIET LEKKER BAASIE. Achterkant ketel het Goudse stadswapen met leeuwen en een kroon. 3e kwart 18e eeuw. Hielmerk: Leeuw in de Hollandse Tuin. Goudse pijpmaker Frans Verzijl. Bodemvondst binnenstad Gouda Saffraanpoort. Deze pijp is ook gemaakt maar dan met als hielmerk de molen (onderstaand).


Een 2e  precies dezelfde 18e eeuwse Kleipijp (lade11FM007) met Bacchus op het vat met glas en druiventros. Op een lint de tekst:
T PIJPIE ENT GLAASIE IS DAT NIET LEKKER BAASIE. Achterkant ketel het Goudse stadswapen met leeuwen en een kroon. .
Bodemvondst Boskoopse tuinderij. 3e kwart 18e eeuw. Hielmerk: molen. Goudse pijpenmaker Jacob Arijsz. Danens of Jan Arijsz. Danens


Kleipijp (ds31FM1368) van het parelnaadtype met aan de ene kant Bacchus met druiventros en aan de andere kant de vos op zijn gat. Eind 17e/begin 18e eeuw. Bodemvondst Delft Rietveld(beerput). Goudse productie.


Kleipijp (AK) van het parelnaadtype met aan de ene kant Bacchus met druiventros en aan de andere kant de vos. Eind17e/begin 18e eeuw. Bodemvondst Delft Rietveld(beerput). Goudse productie.


Kleipijp (verz. BK) van het zijmerktype met Bacchus op het Vat.  Begin 18e eeuw.
Goudse productie.


Kleipijp (Ds102FM22)  Type Ovoidepijp met hielmerk  Bachus op 't Vat. Gouda.
Ca. 1800. Gouda. Pijpenmaker: Maarten de Jong ?

Vindplaats: Polder Reeuwijk-Reeuwijk Dorp

Kleipijp (Lade5FM0452)  Type kromkop met hielmerk  Bachus op 't Vat. Gouda.
Ca. 1800. Gouda. Pijpenmaker: Maarten de Jong ?

Vindplaats: Gouda/omgeving


Zeer zeldzame kwadraattegel met de voorstelling van Bachus op het wijnvat. Bacchus was volgens de Romeinen de God van de wijn,
van de roes en dronkenschap.  
Omstreeks 1600.