Auteur en Contact

Freek Mayenburg is 78 jaar en opgegroeid in Haastrecht. Van jongs af aan lag zijn interesse naast natuurbeleving ook  bij de geschiedenis  van de Goudse kleipijp alsmede het verzamelen er van. 
Tijdens de grote stadsvernieuwing in de stad Gouda in de jaren 80 van de vorige eeuw werden veel kleipijpen gevonden. Ook in het poldergebied van het Groene Hart rond de stad Gouda zijn veel kleipijp-bodemvondsten gedaan.
Op deze website komt de rijke kleipijp-historie van in Gouda en Nederland vervaardigde kleipijpen  uitgebreid aan de orde. 

Reactie plaatsen

Reacties

Harry Holsteijn
5 dagen geleden

Hallo
Ik zou graag een vraag stellen over een Groningse klei pijpenkop (hoewel hij misschien van Goudse makelij is?). Het gaat om, helaas niet mer dan een scherf van een grote pijp (dus niet uit de tijd dat tabak heel duur was) en het bijzondere ervan is dat er groot en heel duidelijk het wapen van de stad Groningen op staat. Ik heb hem lang geleden al gevonden waar ik (toen) werkte (in de wijk Paddepoel aan de rand van stad Groningen) maar dat is in geroerde / deels aangevoerde grond. Het valt aan te nemen dat hij (samen met andere 'archeologische vondsten' die ik toen deed) uit de binnenstad komt.
Mijn beide vragen zijn. 1) is er iets te zeggen van de datering van de pijp (wanneer werden er wapens op afgebeeld) en 2) waren zulke pijpen met wapens bedoeld voor een exclusief publiek of indertijd 'gewone' massa productie.
Uiteraard ben ik graag bereid een foto op te sturen maar die optie wordt door de website niet gefaciliteerd.
Vriendelijke groeten
Harry Holsteijn

peter wesseling
12 dagen geleden

hallo Freek.

Ann wil graag nog een aantal pijpjes bestellen als je het goed vindt.

te weten:
lade 35 - 21 man met tulband 20 euro.

lade 35 - 43 afbeelding been 20 euro.

lade 35 - 47 lord kitchemer 25 euro.

lade 66 - 24 turkse man frankrijk gambier 27.50 euro

lade 66 - 20 turkse man met bakkebaard 20 euro.

dit graag bij de bestelling voor eind mei.

groeten ann en peter