Kleipijpen 18e eeuw. Prins, Nar of Karikatuur?


Een beetje een raadselachtige kleipijp is die waar op de voorkant van de ketel een persoon staat afgebeeld met soms wel en soms niet aan weerszijden van de persoon initialen. Gaat het om een bekend persoon, een nar of om een karikatuur. Tot op heden is het nog niet ontrafeld. 


Kleipijp (Ds39FMgeennummer) met het portret van een man met de kalligrafische letters VP. Zou kunnen staan voor Vivat Prins maar dat is niet zeker. Omstreeks 1770. Hielmerk: L gekroond. Goudse pijpenmaker Frans Verzijl.
Vindplaats: Gouda/omgeving.


Kleipijp (Ds23FMPR46geennummer) met het portret van een man met de kalligrafische letters VP. Zou kunnen staan voor Vivat Prins maar dat is niet zeker. Omstreeks 1745-1767. Hielmerk: Zwijn. Goudse pijpenmaker Lieve Pijl of Gerrit Moleman
Vindplaats: Gouda/omgeving


Kleipijp (lade13FM204) met het portret van een man met de kalligrafische letters VP maar net weer anders uitgevoerd als de pijp hierboven  Zou kunnen staan voor Vivat Prins maar dat is niet zeker. Omstreeks 1770. Hielmerk: Lam onder de boom van de Goudse pijpenmaker Frans Jan Pietersz Versluijs. Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal.


Kleipijp (Ds32FM448). Narrenkop met VP. Hielmerk: ontbreekt. Omstreeks 1770. Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal.


Kleipijp (Ds32FM556) Groter formaat dan pijp hierboven, met een gezicht op de voorkant van de ketel en aan weerszijde portret de letters VP.  Zou kunnen staan voor Vivat Prins, maar dat is niet zeker. Omstreeks 1770. Hielmerk: Lam onder de boom van de Goudse pijpenmaker Jan Pieterszn Versluijs. Vindplaats: Gouda Uit de gedempte Raam.


Kleipijp (Ds32FM1235) Groter formaat dan het normale type, met een gezicht op de voorkant van de ketel zonder verder initiaal.  Omstreeks 1770. Hielmerk: Lam onder de boom van de Goudse pijpenmaker Jan Pieterszn Versluijs. Vindplaats: onbekend.


Kleipijp (Ds32FM1549) met een gezicht op de voorkant van de ketel en aan weerszijde portret de letters I.I en W. Omstreeks 1770. Hielmerk: Lam onder de boom van de Goudse pijpenmaker Jan Pieterszn Versluijs. Vindplaats: Gouda Raam Koningshof.


Kleipijp (Ds32FM164) met een gezicht op de voorkant van de ketel en aan weerszijde portret de letters HD. Omstreeks 1770. Hielmerk 46 gekroond van de Goudse pijpenmaker Jan van Leeuwen en weduwe.
Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal.