Wapenspreuken (Namen pijpmakers) 


Pieter Stomman

Kleipijp (FM) met  wapenschild met kroon erboven vastgehouden door twee leeuwen met afgekeerde kop. Op het wapen schild zien we linksboven de Hollandse leeuw met zwaard en pijlenbundel, rechtsboven het wapen van Rotterdam, linksonder het wapen van Amsterdam en rechtsonder het wapen van Utrecht. De tekst rondom het wapenschild is de naam van de pijpenmaker zelf " P:STOMMAN IN:GOUDA ". Hielmerk: 54 gekroond. Pijpenmaker: Pieter Stomman. Ca. 1800-1830.
Vindplaats: Gouda. Dezelfde pijp is ook bekend met het merk 96 gekroond van Pieter Stomman


Kleipijp (Ds28FM451) met een wapenschild met kroon erboven vastgehouden door twee leeuwen met afgekeerde kop.
Op het wapen schild zien we linksboven de Hollandse leeuw met zwaard en pijlenbundel, rechtsboven het wapen van Rotterdam,
linksonder het wapen van Amsterdam en rechtsonder het wapen van Utrecht. De tekst rondom het wapenschild is
de naam van de pijpenmaker zelf " P:STOMMAN IN:GOUDA " Op de voorzijde van de ketel zien we nog het wapen van Gouda.
Hielmerk: 96 gekroond. Pijpenmaker: Pieter Stomman. 1800-1830. Vindplaats: Gouda Achterwillens


Kleipijp (DS3PRFM019) in rode uitvoering met een wapenschild met kroon erboven vastgehouden door twee leeuwen met afgekeerde kop. Op het wapen schild zien we linksboven de Hollandse leeuw met zwaard en pijlenbundel, rechtsboven het wapen van Rotterdam, linksonder het wapen van Amsterdam en rechtsonder het wapen van Utrecht. De tekst rondom het wapenschild is de naam van de pijpenmaker zelf " P:STOMMAN IN:GOUDA " Op de voorzijde van de ketel zien we nog het wapen van Gouda.
Hielmerk: ontbreekt maar is w.s.96 gekroond of 54 gekroond. Pijpenmaker: Pieter Stomman. 1800-1830. Vindplaats: Gouda Achterwillens


Kleipijp (AK) met een wapenschild met kroon erboven vastgehouden door twee leeuwen met afgekeerde kop. Op het wapen schild zien we linksboven de Hollandse leeuw met zwaard en pijlenbundel, rechtsboven het wapen van Rotterdam, linksonder het wapen van Amsterdam en rechtsonder het wapen van Utrecht. De tekst rondom het wapenschild is de naam van de pijpenmaker zelf " P:STOMMAN IN:GOUDA " Op de voorzijde van de ketel zien we nog het wapen van Gouda.
Hielmerk: 96 gekroond. Pijpenmaker: Pieter Stomman. 1800-1830. 


Hermanus Swart

Kleipijp (part verz) met Wapenschild met vier kwartieren Hollandse leeuw, Wapen van Gouda, Wapen van Amsterdam en het Wapen van Friesland. Rond het wapenschild HERMANUS SWART. Op de achterzijde van de ketel het merk Zwijn van de pijpenmaker Hermanus Swartjes. 1810-1840.
Hielmerk: 30 gekroond. Pijpenmaker: Isaak of Teunis Kruijsheer.
Vindplaats: Gouda centrum.


M. Heerkens

Kleipijpen (FM). Datering: begin-midden 19e eeuw. Beide kleipijpen komen uit dezelfde pijpenmal. Op de pijpen staat als tekst op een lint de naam van de Goudse pijpenmaker M.(aarten) HEERKENS te Gouda aangegeven met in een cirkel 65. 
Op de ene pijpenkop als hielmerk de gekroonde 65 en op de andere het hielmerk GDH wat exact
correspondeert met M. Heerkens.