18e/19e eeuwse bewerkte Kleipijpen met Stads- en Provinciewapens


Kleipijpen, Leeuwen, PER ASPERA AD ASTRA

Alle pijpen zien:   Klik hier

Kleipijp (lade12FM28) met leeuwen rond een schild met Goudse wapen en in een lint PER ASPERA AD ASTRA.
Op de voorzijde een schild met het wapen van Amsterdam. Hielmerk gekroonde 42 van Goudse pijpenmaker 
Nicolaas de Jong of Matthijs Boot jr. 1815-1840. Vindplaats: Noord-Holland


Kleipijpen keeuwen HONI SOIT QUI MAL I PENSE


Provinciewapens Groningen-Friesland

Kleipijp (PB) met Wapen van de stad Groningen tekst: GRONINGEN / Wapen van Gouda tekst: GOUDA. Voorzijde: Wapen met klimmende gekroonde leeuw / Achterzijde: 59 gekroond. Hielmerk 59 gekroond. Pijpenmaker: Joost Franszn Sparnaay of Thomas Sparnaay. Datering: 1840-1880. Vindplaats: Amsterdam.


Kleipijp (Ds26FM15) met verschillende wapenschilden. Wapen van Groningen (GROENI), Leeuwarden(LWAARD) en Gouda.
Ook op een lint de tekst: GOUSE PIJPEN.

Gouda. Hielmerk: GN gekroond. 1814-1859. Pijpenmaker:   Adrianus Fransz Sparnaaij
Vindplaats: Gouda/omgeving


Kleipijp (DS36FM1209) met een dubbelkoppige adelaar (nogal primitief uitgevoerd) onder een kroon. Mogelijk is bedoeld het wapen van Groningen. Gouda. hielmerk: 24 gekroond. Met Goudse bijmerk. 1731-1772. Pijpenmaker: Huibert Lorjie en zijn weduwe.
Vindplaats: Reeuwijk tuinderij

Opmerking: Voorstelling mogelijk een probeersel van de graveur van de pijpenmal. Een beter geslaagde pijp met een vergelijkbare voorstelling zie je hieronder.

Kleipijp (PB)  Dubbelkoppige adelaar gekroond met op de borst een wapenschild met dubbelkoppige adelaar.
Adelaar heeft een zwaard en scepter met lelie vast in zijn klauwen. Gouda. 1740-1760. Hielmerk: Goudse toren. Pijpenmaker:  Jan Woerlee


Leg een paar kleipijpen met precies dezelfde voorstellingen naast elkaar, bestudeer ze gedetailleerd, en kom er dan achter hoe veelzijdig de Goudse pijpenindustrie  was. Een 5-tal fraai bewerkte pijpjes kon worden vergeleken v.w.b. verschillen in voorstelling en welke pijpmaker de producent was. Dat gaf opmerkelijke conclusies. De pijpjes met de putti's hadden verschillende hielmerken n.l. de gekroonde 81, gekroonde wieg met kind (tamelijk onbekend merk) en gekroonde 73. Beide pijpjes met de leeuwen hadden als hielmerk de Hollandse tuin. Opmerkelijk is dat het pijpje met als hielmerk gekroonde 73 aan de achterkant het wapen van Utrecht heeft terwijl dit op de andere pijpjes ontbreekt terwijl het toch om dezelfde mal-voorstelling gaat.


Kleipijpje (MS) mooi bewerkt met putti's rondom twee wapenschilden. Als tekst in een lint: GROENING en LWAARDE. 2e helft 18e eeuw.
Hielmerk gekroonde 81. 
Bodemvondst omgeving Gouda.


18e eeuwse kleipijp (HB) met leeuwen rondom de wapens van Groningen en Leeuwarden. Maar zonder tekstlint.
Hielmerk Leeuw in de Hollandse tuin van de Goudse pijpmaker Frans Verzijl. Bodemvondst polder Reeuwijk.


18e eeuwse kleipijp (Ds33FM1863)  met leeuwen rondom de wapens van Groningen en Leeuwarden. Met tekstlint.: GRONING LEEWARD. Hielmerk Leeuw in de Hollandse tuin van de Goudse pijpmaker Frans Verzijl. Vindplaats: Waddinxveen Otweg.


Kleipijpje (Ds33FM762) mooi bewerkt met putti's rondom twee wapenschilden. Als tekst in een lint: GRONING en LWAARD. 2e helft 18e eeuw.  Hielmerk minder bekend een gekroonde wieg met kind. Vindplaats: Waddinxveen Otweg.


Kleipijpje (Ds33FM1855) bewerkt met putti's rondom twee wapenschilden. Als tekst in een lint: GRONING en LWARDE. Op de achterzijde van de kleipijp het  wapen van Utrecht. Midden18e eeuw.  Hielmerk gekroonde 73. Pijpenmaker: |Arie van Houten.
Bodemvondst Gouda polder Achterwillens.


Kleipijpje (ds30FM48) bewerkt met putti's rondom twee wapenschilden. Als tekst in een lint: GRONIN en LWAARD. Op de achterzijde van de kleipijp het  wapen van Gouda en tekst GOUSE PIJPE. 2e helft 18e eeuw.  Hielmerk: haan. Pijpenmaker: Leendert Slobbe. Bodemvondst Gouda polder Achterwillens.

Opmerking: Deze pijp memoreert aan de tijd dat Willem Karel Hendrik Friso, prins van Oranje-Nassau stadhouder was in de provincies Friesland en Groningen.
Pijpjes met deze twee wapens zijn tot in de tweede helft van de 19e eeuw populair gebleven.


Kleipijp (ds30FM49) bewerkt met putti's rondom twee wapenschilden. Als tekst in een lint: GRONIN en LWAARD. Op de achterzijde van de kleipijp het  wapen van Gouda en tekst GOUSE PIJPE. 2e helft 18e eeuw.  Hielmerk: 94 gekroond. Pijpenmaker: Abraham van der Valk. Vindplaats: Waddinxveen polder Bloemendaal.

Opmerking: Deze pijp memoreert aan de tijd dat Willem Karel Hendrik Friso, prins van Oranje-Nassau stadhouder was in de provincies Friesland en Groningen.
Pijpjes met deze twee wapens zijn tot in de tweede helft van de 19e eeuw populair gebleven.


Kleipijp (Ds20FM019)  Wapens van de steden Groningen en Leeuwarden door twee half vrouwfiguren vastgehouden. Wapen van de stad Gouda met er onder zes pijpen. Onder de wapens GROENIN LWAARDE / Tekst: Onder het wapen van Gouda GOUSE PYPE. Hielmerk: Haan.
Pijpenmaker: Leendert Slobbe. 3e kwart 18e eeuw. Vindplaats: Gouda/omgeving

Opmerking: Deze pijp memoreert aan de tijd dat Willem Karel Hendrik Friso, prins van Oranje-Nassau stadhouder was in de provincies Friesland en Groningen.
Pijpjes met deze twee wapens zijn tot in de tweede helft van de 19e eeuw populair gebleven.


Kleipijp (Ds20FM020) Wapens van de steden Groningen en Leeuwarden door twee half vrouwfiguren vastgehouden. Wapen van de stad Gouda met er onder zes pijpen. Onder de wapens GROENIN LWAARDE / Tekst: Onder het wapen van Gouda GOUSE PYPE. Hielmerk: Bachus op 't Vat.
Pijpenmaker: Abraham van der Valk. 1763-1800. Vindplaats: Gouda/omgeving


Kleipijp (RS)met het wapen van Groningen en in een lint de tekst HET WAPEN VAN Groningen. Op de voorkant ketel een springend paard. Datering: Eind 19e eeuw.  Hielmerk: GN gekroond.  Pijpenmaker:  Frans Simon Sparnaay.
Vindplaats: Gouda Polder Achterwillens


Wapens 7 Provinciën

Vierkante Kleipijp (ds26FM529) met de Provinciewapens van Gelderland, Friesland, Zeeland en Holland. 18e eeuw.
Maker de Goudse pijpenmaker Jan van Leeuwen. Hielmerk D. Vindplaats Reeuwijk industriewijk Zoutman.


18e eeuwse kleipijp (ds26FM938 ) met in een ovaal geplaatst de 7  Provinciewapens en op de achterkant omgeven door leeuwen en het stadswapen van Gouda. Opmerkelijk scherp uitgevoerde kleipijp. Aannemelijk is het dat de mal toen nog door de scherpte betrekkelijk "vers" was en er nog niet veel kleipijpen uit waren gemaakt. Maker moet vrijwel zeker de Goudse pijpenmaker Barend van Berkel (1730-1786) zijn geweest. Hielmerk BVB). Rondom de provinciewapens in een lint de tekst: VAN  D.D. PIJPEMAKEREY. Vindplaats: is niet bekend. Uit de handel.


Zelfde mal als boven. 18e eeuwse kleipijp (HB49) met in een ovaal geplaatst de 7  Provinciewapens en op de achterkant omgeven door leeuwen en het stadswapen van Gouda. Opmerkelijk scherp uitgevoerde kleipijp. Aannemelijk is het dat de mal toen nog door de scherpte betrekkelijk "vers" was en er nog niet veel kleipijpen uit waren gemaakt. Maker moet vrijwel zeker de Goudse pijpenmaker Barend van Berkel (1746-1760) zijn geweest. Hielmerk BVB. Rondom de provinciewapens in een lint de tekst: D. PIJPEMAAKEREY VAN D. Vindplaats: West-Nederland.


Kleipijp (dsPR9FM002) Op de voorzijde van de ketel twee leeuwen met afgekeerd hoofd als schildhouder met daar tussen een wapenschild met vier kwartieren. Leeuw in de Hollandse tuin, Wapen van Gouda, Wapen van Amsterdam en het Wapen van Rotterdam, Op de achterzijde van de ketel het merk AVS in cirkel. Tekst HOLLANDSE GOUDSE PIJPEN. Hielmerk: AVS van de Goudse pijpenmaker Pieter van der Want Gzn of Gerrit Cornelis van der Want Pzn. Datering: Ca. 1825-1850.
Vindplaats: Reeuwijk omgeving.


Kleipijp (dsPR9FM003) Op de voorzijde van de ketel twee leeuwen met afgekeerd hoofd als schildhouder met daar tussen een wapenschild met vier kwartieren. Leeuw in de Hollandse tuin, Wapen van Batavia, Wapen van Amsterdam en het Wapen van West Friesland, Op de achterzijde van de ketel het Wapen van Gouda. Tekst: Rond het wapenschild HOLLANDSE GOUDSE PYPE Hielmerk: 51 onder kroon van de Goudse pijpenmaker Fa Jan & Gerrit Prince. Datering: Ca. 1820-1850.
Vindplaats: Reeuwijk omgeving.


Kleipijp (dsPR9FM004) Op de voorzijde van de ketel twee leeuwen met afgekeerd hoofd als schildhouder met daar tussen een wapenschild met vier kwartieren. Leeuw in de Hollandse tuin, Wapen van Batavia, Wapen van Amsterdam en het Wapen van West Friesland, Op de achterzijde van de ketel het Wapen van Gouda. Tekst: Rond het wapenschild HOLLANDSE GOUDSE PYPE. Hielmerk: springende paard van de Goudse pijpenmaker Joost Leendertsz Welter of Willem Marinus Weijman.
Datering: Ca. 1820-1850. Vindplaats: Reeuwijk omgeving.


18 eeuwse Kleipijp (ds26FM1878) met leeuwen rondom een wapenschild waarop de wapens van de zeven Provinciën.
Hielmerk de Dordtse Maagd. 2e helft 18e eeuw. Vindplaats: Gouda maar niet exact bekend waar.


18 eeuwse Kleipijp (ds30FM1878) met personen rondom een wapenschild waarop de wapens van de zeven Provinciën. Met in een lint de tekst: EENDRA MAGT. Hielmerk klavertje drie van de Goudse pijpenmaker Barend Verzijl. Vindplaats: Gouda maar niet exact bekend waar.


Stadswapen Amsterdam 19e eeuw

Kleipijp (lade23FM837) met het stadswapen van Amsterdam omgeven door leeuwen. 2e helft 19e eeuw. Pijpenmaker: Jan Prince& Cie.
Vindplaats: Gouda Nieuwe Haven


Stadswapen Deventer

Kleipijp (RS)met het wapen van Deventer met adelaar en in een lint de tekst HET WAPEN VAN DEVENTER.
Op de voorkant ketel een springend paard. Datering: Eind 19e eeuw.  Hielmerk: Springend paard.  Pijpenmaker: Fa. Jan van Baalen.
Vindplaats: Gouda Polder Achterwillens.


Stadswapens Provincie Friesland en VRIESLAND

18 eeuwse Kleipijp (ds26FM1836) met leeuwen rondom een wapenschild waarop de wapens van steden van Friesland zoals Friesland, Franeker, Leeuwarden, Sneek, Dokkum en Harlingen.  In een lint de tekst: VRIESLAND. Hielmerk kop en schotel. Goudse pijpenmaker.
Vindplaats: Gouda Koningshof Raam.


18 eeuwse Kleipijp (AK) met Wapens van de steden Groningen en Leeuwarden door twee half vrouwfiguren vastgehouden.
Wapen van de stad Gouda met er onder zes pijpen. Onder de wapens GROE NIN LWAARDE / Tekst: Onder het wapen van Gouda GOUSE PYPE. Derde kwart 18e eeuw. Pijpmaker: Abraham van der Valk. Hielmerk: 94 gekroond. Vindplaats: onbekend


Kleipijp (lade23FM681) met het wapen van Friesland met de leeuwen en in een lint de tekst HET WAPEN VAN FRIESLAND. Op de voorkant ketel een springend paard. Ca. 1900-1920. Hielmerk: TM gekroond Pijpenmaker: P. Goedewaagen & Zoon. Vindplaats: Gouda Jaagpad voormalige fabriek Goedewaagen. Compleet heeft de pijp een steel van ca. 50 cm.


Kleipijp (Ds49FM) met het wapen van Friesland met de leeuwen en in een lint de tekst HET WAPEN VAN FRIESLAND. Op de voorkant ketel een springend paard. Ca. 1880-1902. Hielmerk: Molen. Pijpenmaker: Fa. S. Sparnaaij & Zoon. Vindplaats: Gouda polder Achterwillens.
Compleet heeft de pijp een steel van ca. 50 cm.

De pijpenmal is w.s. door Sparnaaij aan P. Goedewaagen verkocht. Goedewaagen maakte de pijp in de 1e helft van de  20e eeuw en merkte de pijpen met het hielmerk TM


Stadswapens en HOLLANDIA

18 eeuwse Kleipijp (lade11FM) met leeuwen rondom een wapenschild waarop zes stadswapens van  o.a. Amsterdam, Leiden, Haarlem, Gouda , Den Haag en Rotterdam.  In een lint  aan onderkant de tekst: HOLLANDIA. Hielmerk ontbreekt.
Vindplaats: Boskoop tuinderij.


Stadswapen Gouda

Miniatuur kleipijpje(DsPR1FM010) met leeuwen die het Goudse stadswapen vasthouden. Eind 19e eeuw. Goudse productie.
Vindplaats: Gouda/omgeving.


18 eeuwse Kleipijp (Ds28FM537) met de
Hollandse Leeuw en het stadswapen van Gouda.  
Vindplaats: onbekend.

18 eeuwse Kleipijp (Ds28FM538) met het
stadswapen van Gouda.  Vindplaats: onbekend.


Vroeg 18 eeuwse Kleipijp (Ds28FM630) met een rokende man op stoel en erboven het Goudse stadswapen.
Aan de andere kant een visser met hengel en vis en de initialen IVDS. Vindplaats: onbekend.


Kleipijp (part verz) type  Stijlkop ovoide met  Wapenschild van Nederland / Wapenschild van Gouda.
Gouda. 1850-1875. Hielmerk afgebroken. Mogelijke maker: Pieter Jacobus van der Want Azn.
Er bestaan ook exemplaren met als hielmerk 43 gekroond en ABC (kan ook AVB zijn). Vindplaats: Gouda polder Achterwillens


Provinciale wapens

Kleipijp (Ds28FM707) met het Goudse stadswapen, wapen van Groningen en wapen met de Hollandse leeuw.
In een cirkel het merk 59 gekroond. Ook het hielmerk 59 gekroond. Pijpenmaker:Joost Fransz Sparnaay of Thomas Sparnaay 1840-1880.Vindplaats: Gouda omgeving.


18 eeuwse Kleipijp (AK) met tussen twee leeuwen gedragen de provinciale wapens van Holland, Friesland en Zeeland.
Tekstlint onder: Holl:Seel:Friesl. Hielmerk: 7 gekroond. Pijpmaker: Willem Brammert Sr (1745).
Vindplaats: Gouda Burgvlietkade.


Kleipijp (lade18FM1638) Wapen van Holland met de tekst Z : HOLLAND / Wapen van Friesland met de tekst FRIESLAND
Op de achterzijde ooievaar met paling in de bek "Wapen van Den Haag". Hielmerk: de melkmeid. Goudse pijpenmaker: Fa. Jan Prince & Cie.
Vierde kwart 19e eeuw. Vindplaats: Nieuwveen.


300 jarig bestaan van Neerland Vrijheid

Kleipijp (lade18FM1234) met Victoria, Engeltje, Hoorn de overvloed / Romein, Engeltje en Vredeshoed. Op twee ovalen de tekst DE VREDE en de Hollandse Leeuw. Hielmerk: melkmeisje. 1872-1910. Pijpenmaker: Jan Prince. Vindplaats: Gouda Turfsingel.

In 1872 werden er door de Goudse pijpenmakers diverse pijpen gemaakt om het 300-jarig bestaan van Neerlands Vrijheid te vieren. Zo zijn er pijpen gemaakt waarop je de bevrijding van Brielle afgebeeld ziet staan die het begin van de bevrijding op de Spaanse overheersers uitbeeld. Maar ook andere versieringen werden gebruikt om de vrede uit te beelden. Deze pijpenkop staat letterlijk bol van de vredessymbolen. Op de achterzijde van de kop zien we twee medaillons waarin in het rechter medaillon letterlijk de tekst DE VREDE staat en in het linker medaillon zien we dat de Hollandse Leeuw zijn pijlenbundel heeft ingeruild voor een bos bloemen. Op de linkerzijde zien we de godin van de overwinning Victoria samen met een vliegend engeltje de hoorn des overvloed vasthouden. De godin heeft ook nog een palmtak in haar rechterhand die ook symbool staat voor vrede. Aan de rechterzijde staat een romein. Een engeltje reikt een stok aan met  vredeshoed aan Oorlogsgod. Aan de kant van de godin zien we ook nog een wolk waarop een meisje staat met in haar linkerhand een bos bloemen en in haar rechter een mercuriusstaf die ook weer symbool staat voor vrede.


Wapen van Holland/Gouda

Kleipijp (part verz) met Wapenschild van Nederland / Wapenschild van Gouda. Hielmerk afgebroken maar bekend is een pijp met het
hielmerk ABC of AVB.1850-1875. Mogelijk pijpenmaker Pieter Jacobus van der Want Azn. Vindplaats: Gouda polder Achterwillens.
Er bestaat ook een exemplaar met als hielmerk 43 gekroond.