Februari 2023 Nieuwe aanvullingen


Kleipijp (Lade57FM36) met de afbeelding van een bokkenkop met hoed . Aan de onderkant van de ketel de afbeelding van een mansgezicht met snor.
2e helft 19e eeuw. Goudse productie. 
Vindplaats: Gouda polder Achterwillens


Kleipijpen (Lade57FM35) met de afbeelding van een hondenkop. Met een hondenriem om. In witte en rode uitvoering. 2e helft 19e eeuw.
Goudse productie P. Goedewaagen. 
Vindplaats: Gouda polder Achterwillens

Catalogus Firma P. Goedewaagen & Zoon (Ca 1891) 


Deze kleipijp (Ds21FM09) Twee rokende en drinkende heren. Spreuk: DE GOEDE VRINTSCHAP. Hielmerk Leeuw in de
Hollandse Tuin van de Goudse
pijpenmaker Frans Verzijl. 1745-1765. Vindplaats: Gouda/omgeving.


Complete kleipijp geglazuurd (Lade19FM11) met een manspersoon met snor. De steel (20 cm)  deels gedraaid. 21e eeuw. Pijp is gemerkt met de witte keeshond van de inmiddels gestopte Goudse pijpenmakerij van Kees Moerings.


Kleipijp (Ds20FM019)  Wapens van de steden Groningen en Leeuwarden door twee half vrouwfiguren vastgehouden. Wapen van de stad Gouda met er onder zes pijpen. Onder de wapens GROENIN LWAARDE / Tekst: Onder het wapen van Gouda GOUSE PYPE. Hielmerk: Haan
Pijpenmaker: Leendert Slobbe 3e kwart 18e eeuw. Vindplaats: Gouda/omgeving


Kleipijp (Ds20FM020) Wapens van de steden Groningen en Leeuwarden door twee half vrouwfiguren vastgehouden. Wapen van de stad Gouda met er onder zes pijpen. Onder de wapens GROENIN LWAARDE / Tekst: Onder het wapen van Gouda GOUSE PYPE. Hielmerk: Bachus op 't Vat.
Pijpenmaker: Johannes van der Valk. 1763-1800. Vindplaats: Gouda/omgeving


Opmerking: Op deze pijp wordt de Generaliteitsloterij uitgebeeld.

Kleipijp (Ds20FM17) Centraal een tafel waarachter drie personen zitten, links en rechts daarvan twee personen op stoel zittend. De buitenste personen draaien aan een rad. Onder deze voorstelling liggen zakken met het getal 100 erop (Geldzakken).
Fortuin balancerend op een bal. 2e helft 19e eeuw. Goudse pijpenmaker.
Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both). Pijpenmaker: onbekend

De geschiedenis van de Nederlandse Staatsloterij gaat terug naar 1726, toen werd de Generaliteitsloterij opgericht. Voor die tijd waren er ook wel loterijen, maar dan op provinciaal of illegaal niveau, maar daar wilde men vanaf. De bedoeling van de oprichting was: meer inkomsten voor de staatskas te verwerven. De eerste trekking van de Generaliteitsloterij vond plaats op 4 april 1726 in de Ridderzaal in Den Haag. Na 1726 veranderde de Generaliteitsloterij een aantal malen van naam totdat het in 1848 officieel de Nederlandse Staatsloterij ging heten. Op beide voorstellingen van de Generaliteitsloterij zien we op het podium achter een tafel gezeten drie deftige heren en op de kopse kant van de tafel twee. Links en rechts ervan zit een kleiner figuur, kind of dwerg?, waarbij goed te zien is op de eerste voorstelling dat deze het getrokken lot aanreiken aan de buitenste heren aan de tafel. Te zien is dat zich links en rechts op het podium  houten trommels bevinden waaruit de trekking plaats vond. Later zal dit elektronisch gebeuren en tegenwoordig met een computer.


Kleipijp (Ds20FM025) met de Florale voorstelling van kelkbloemen met blad zowel op de ketel als op een stuk steel.
1e helft 20e eeuw. Gouda? Pijpenmaker: onbekend. Vindplaats: onbekend.


Kleipijp (Ds21FM014) Ovoidepijp met rondom  medaillons met Prins Willem II te paard, Baron Chasse en J.C.J. van Speyk.  
Tekst rondom bij de ketelrand: GETROUW VOOR T VADERLAND. Hielmerk: GN gekroond. Gouda. 1835-1865.
A. Sparnaay en F.S. Sparnaay komen in aanmerking als Goudse pijpenmakers.
Vindplaats: Gouda wijk Bloemendaal.


Kleipijp (Ds21FM06) hoornpijp met aan de ene kant een postkoets met paarden en aan de andere kant een ruiter te paard, postiljon. Op de steel de tekst POSTILJON en KOETSWAGEN. Omstreeks 1880.
Pijpenmaker niet bekend. Vindplaats: Gouda wijk Bloemendaal.


Kleipijp (Ds20FM18) Keizer Napoleon III en de Koning van Pruisen Wilhelm I / Mitrailleur "Gatling gun"  Tekst: SEDAN 2 SEPT 1870.
Pijpenmaker: Arie van der Kleijn. 1871. Vindplaats: Gouda wijk Bloemendaal.

Deze pijpenkop herinnert ons aan de Frans - Pruisische oorlog die van 19 juli 1870 tot 10 mei 1871 duurde. Op de pijpenkop wordt links de capitulatie van Napoleon III bij de slag bij Sedan uitgebeeld. Napoleon III draagt zijn zwaard over aan Wilhelm I de Koning van Pruisen. Op de rechterkant van de pijpenkop zien we een tekstlint met de datum 2 SEPT 1870. Tevens zien we een Catlin-gun een mitrailleur uitgevonden in 1865.