December 2022 Nieuwe aanvullingen
Lade19FM012. Lange kleipijp geglazuurd uitgebracht ter ere van de Troonswisseling van Willem Alexander en Beatrix op 30 april 2013.
Op de steel de tekst: KONINGIN BEATRIX DER NEDERLANDEN-PRINS WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN.
Hielmerk: Keeshond. Voormalige Tegel- en pijpenmakerij de Witte Kees.
Lade19FM013. Lange kleipijp uitgebracht ter ere van de Troonswisseling van Willem Alexander en Maxima op 30 april 2013.
Op de steel de tekst: WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN en MAXIMA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
Hielmerk: Keeshond. Voormalige Tegel- en pijpenmakerij de Witte Kees.
Gave kleipijp (DS8FM03) met een zittende vrouw op de steel met wijnroemer en omgeven door druiven en wijnranken.
Pijpenmaker: P. Goedewaagen Gouda. Omstreeks 1900. Op de steel met bandmerk de naam van de maker.
Een in 1934 door het Nederlandsch Spoorweg Museum
uitgegeven strooibiljet.
Tegeltableau gemaakt voor dezelfde gelegenheid
Kleipijp (doorroker) (Ds8FM019)met de voorstelling van de herdenking 100 jaar Nederlandse Spoorwegen (NS). Aan de achterkant van de ketel een stoomtrein (De Arend) met Jaartal 1839. Op de voorkant van de ketel een Nederlandse trein en het Jaartal 1939.
Kleipijp (Ds20FM03) kromkop met aan een kant het portret van een man en aan de andere kant de naam MUSQUETIER 1880 / portret van Musquetier omgeven door een lauwerkrans. Deze pijp heeft een totaal afwijkend model. Aan de basis van de ketel zien we lobben en blad motief en aan de rand van de ketel een versiering van stippen met een slingerende lijn. Welke pijpenmaker dit model heeft uitgebracht is onbekend. Ca. 1880. Goudse productie. Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both)
Er bestaat ook nog een afwijkende versie van deze pijp zowel in rode als witte uitvoering. De maker van deze pijp is Arie van der Kleijn. Vindplaats pijp is Gouda omgeving Raam.
De pijp werd uitgebracht vanwege een spraakmakende gebeurtenis die in Den Haag in 1880 is gebeurd betreffende een moordzaak.
Figurale kleipijp (Ds20FM01) in de vorm van een kattenkopje. Ca. 1880. Goudse productie.
Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).
Deze pijp is ook gemaakt in Frankrijk in Saint-Omer door Fabriek L. Fiolet. De ogen en neus van deze pijp zijn gevuld met witte druppelglazuur.
Huis van de Stad is gelegen in de spoorzone van Gouda. Door het patroon van het gebouw heeft men het de bijnaam Stroopwafel gegeven. Het gebouw is in 2012 gereedgekomen.
Kleipijp (19FM009) uitgebracht ter ere van het nieuwe Goudse Gemeentehuis vlak bij het NS station. Aan een kant het gebouw Gemeentehuis en aan de andere kant het oude stadhuis op de Markt. De pijp gemerkt met het merk de witte Kees. Op de steel de tekst GOUDA HOLLAND.
1e kwart 21e eeuw.
Kleipijp (Lade19FM010) met de voorstelling van een bekende Gouwenaar. Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, (Antje van Meerten) (Voorburg, 3 januari 1778 - Gouda, 14 februari 1853) was een Nederlands schrijfster. Ze zette zich in voor het onderwijs, de armenzorg en het gevangeniswezen in Gouda. Zij stond in Gouda bekend als de kroon van Gouda. Pijp is gemaakt ter ere van de 150 jarige herdenking. Ook op de pijp het embleem van de pijpenmakerij en het merk de witte keeshond.
Portret Anna Barbara van Meerten-Schilperoort
Kleipijp (Ds20FM08) met rondom de tekst HARMONIE TE MAASSLUIS. Hielmerk: 33 gekroond van de Goudse pijpenmaker Gerardus Belonje
Datering: 1821-1854.Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).
Opmerking: Een vergelijkbare pijp is beschreven door Jan en Annemieke van Oostveen. Echter bij deze pijp ontbreekt het tekstlint met broemranken..Deze pijp draagt ook het merk 33 gekroond.
Jan beschrijft dat de pijp gemaakt is voor een Café in Maassluis waar verder niet veel informatie over bekend is.
[PKN 96 Jaargang24 Blz. 1390 - 1391]
Kleipijp (DS20FM07) met rondom op de ketel de tekst DE GOEDE HARMONIE. Hielmerk: 46 gekroond. Pijpenmaker: Weduwe Cornelis van Leeuwen of George van leeuwen. Datering1800 - 1840. Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).
Opmerking: Pijp is gemaakt in 1897 ter viering van het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Victoria
Kleipijp (Ds20FM02) met links de voorstelling van het portret van de jonge Koningin Victoria, en rechts het Portret van Koningin Victoria op leeftijd. 1897. Portretten zijn geplaatst in een lauwerkrans. De hiel was een kroon, helaas beschadigd. Engeland.
Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).
Kleipijp (Ds20FM09) met een Paardenhoofd. 1880-1910. Pijpenmaker: Firma P. Van der Want Pzn.
Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both). Ca. 1910.
Zie ook: Catalogus P. van der Want Gz
Kleipijp (Lade19FM15) met de afbeelding van Koningin Wilhelmina. De naam KONINGIN WILHELMINA vermeld. Kroningsjaar 1898. Deze pijp is in Duitsland gemaakt door J. Wingerder. Catalogus nr. 1011. Het gaat w.s. om een zgn. remake dus een latere productie van de pijp.
Sigarettenpijpje (Lade19FM016) met een liggend mannetje, kabouterachtig, op de steel. Lengte ca. 10 cm. P. Goedewaagen.
Datering: ca. 1900 e.v. Pijp is een zgn. remake uit een oude pijpenmal. Pijp is ook gemaakt door E. Duméril Frankrijk Saint-Omer rond 1850 - 1875.
Sigarettenpijpje (Lade19FM030) met een liggend mannetje, kabouterachtig, op de steel. Dit is maar een deel van de pijp die een lengte heeft van ca. 10 cm. Datering: Ca. 1900. P. Goedewaagen. Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).
Kleipijp (Ds20FM06) parelnaadtype met Staande koning in koningsmantel met scepter / Staande koningin met lang gewaad en staf. Ca. 1700. Goudse productie. Vindplaats: Gouda polder Bloemendaal (vroegere locatie Both).